Новини
05.12.2018
За приноса на България за спасяването на евреите от Холокоста в Тетевен говори политологът Тома Биков

Информационна среща, част от инициативите на Областен управител в рамките на Комуникационната стратегия на България за ЕС 2018, срещна жители на Тетевен с политолога Тома Биков. По покана на Георги Терзийски той говори за съвременния поглед към приноса на България за спасяването на евреите от Холокоста. Темата е актуална тази година, когато отбелязваме и 75 години от онези мракобесни времена, подчерта Терзийски при откриването на срещата и припомни, че Тетевен е домакин на втора подобна среща. В края на октомври в града се проведе и друго събитие, организирано от Областен управител и Полския културен институт в София, част от инициативите, популяризиращи културното многообразие на Европа. 
Срещата бе организирана със съдействието на „НЧ ,,Христо Смирненски 1925” – Черни Вит и кмета на Тетевен Мадлена Бояджиева, която приветства гостите си и подчерта, че целта е да се повиши информираността за съществения принос на страната ни за спасяването на евреите от геноцида. 
Темата чисто политически е актуална и в момента. Спасяването на 50 000 евреи е много сериозен политически капитал на държавата ни и до ден днешен, наследен от нас. Той е извоюван от няколко институции и отделни хора с модерни идеи за онова време. Днес е лесно да осъдим нацизма, да видим, че това е една идеология, която е преди всичко човеконенавистна, но в онези времена това е била модерната идеология и спорът дали тя е била добра или лоша е много съществен и се е водил от много хора. Защо е политически капитал за България – където и да отиде български държавник или политик, спасяването на българските евреи се приема като уникален факт. Няма да говоря въобще за отношенията ни с Израел, които се формират в огромна степен на тази база. И сериозна държава като Израел винаги и навсякъде подчертава, че България е спасила живота на 50 000 тогава. Така започна лекцията си Тома Биков. Изключително увлекателно той припомни кои са институциите, помогнали за спасяването на евреите и как днес този исторически уникален факт се възприема по света. 
В залата присъстваха и народните представители Иван Миховски и Пламен Манушев. 
Областният управител Георги Терзийски предостави на читалищната  библиотека в Черни Вит две нови заглавия – „Утринна треска“ на унгарския писател Петер Гардош, в която той публикува трогателните и много прочувствени писма между родителите си, които са преживели ужаса на лагерите на смъртта, а след освобождението се запознават по време на лечение в Швеция, и книгата „Ти вярваш“ на българската писателка Леа Коен – 8 погледа върху Холокоста на Балканите. Те бяха приети с благодарност от секретаря на читалището Петя Василева. 

 
Областна администрация Ловеч
Областна администрация Ловеч
информационна кампания
Каква е вашата удовлетвореност от ползването на административните услуги на Областна администрация Ловеч?
висока
средна
ниска
 
По пътя на Ботевата чета 2019