Новини
16.11.2018
Георги Терзийски: Спасяването на евреите – един от най-значимите исторически факти за страната ни

През март 2018 г. се навършиха 75 години от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта през Втората световна война. Около 50 000 души са спасени от депортирането им, а България е единственият съюзник на нацистка Германия, който не прилага заповедта за депортация – един от най-значимите исторически факти за страната ни. С тези думи областният управител Георги Терзийски откри в Угърчин информационна среща на тема „Приноса на България за спасяването на евреите от Холокоста“, част от Комуникационната стратегия на България за ЕС 2018. 
В срещата участваха и народните представители Иван Миховски и Спас Гърневски.
Тук съм не като експерт, а като любител на политическата история. И като човек, живял в пловдивски квартал с разнородно етническо население, в това число и евреи, сподели Гърневски. Той се спря на основните събития през периода 1940-1944 г., отнасящи се до съдбата на евреите, като подчерта, че днес те се описват като успешен опит за спасяването им от депортация в лагерите на смъртта.  
Силната реакция срещу антиеврейското законодателство тогава и отричането на философията на гонение на хора по религиозен и етнически признак, ограничаването на човешки права са категорично доказателство, че народът ни е срещу антисемитизма изначално. Спасението на българските евреи е резултат от продължил години и много драматичен процес, за успешния край на който роля и активно участие имат всички слоеве на тогавашното българско общество. Затова сме и категорични, че нашата - българската реакция срещу Холокоста и антисемитизма надхвърля рамките на останалите опити по време на войната в други европейски страни за спасяване на евреи от депортиране. Единствено Дания е другата европейската държава, която спасява евреите си, но това там става за часове. От депортиране евреи са спасени и на други места, но малки групи – един пример за това е описан в страхотния филм „Списъкът на Шиндлер“, разказа увлекателно Гърневски. 
Областният управител подари на читалищната библиотека в Угърчин книгата на унгарския писател Петер Гардош – „Утринна треска“, в която той описва любовната история на родителите си, оцелели в лагерите на смъртта.

 
Областна администрация Ловеч
Областна администрация Ловеч
информационна кампания
Каква е вашата удовлетвореност от ползването на административните услуги на Областна администрация Ловеч?
висока
средна
ниска
 
По пътя на Ботевата чета 2019