Новини
16.11.2018
По покана на министър Ангелкова Георги Терзийски участва в Международния конгрес на древните цивилизации и историческите маршрути

По покана на министъра на туризма Николина Ангелкова областният управител Георги Терзийски участва заедно с колеги във втория Международен конгрес на древните цивилизации и исторически маршрути. При откриването на форума министърът предложи създаването на световна дестинация „Древни цивилизации“, като подчерта, че тя би допринесла за по-доброто опознаване на световното културно наследство. „Надявам се тази инициатива да бъде подкрепена от Световната организация по туризъм /СОТ/ и за България ще е изключително важно да e неин инициатор“, подчерта Ангелкова и заяви: „Ще отправим послание към регионите с древни култури за присъединяване към идеята за подобна дестинация, която ще е отворена за много участници. Добро начало би било включването на обекти, които са в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО“, заяви Ангелкова. 
Туризмът доказа потенциала си като един от основните генератори за растеж на световната икономика и се развива с ускорени темпове през последните десетилетия. Секторът има дял от 10,4 % от световния БВП, даващ заетост на над 313 млн. души по света. В България той създава около 13 на сто от брутния вътрешен продукт и е сред водещите икономически сектори. На територията ни са регистрирани над 40 000 исторически паметници и обекти, които правят България една от най-атрактивните дестинации за хора, интересуващи се от история и култура, коментира министърът.
По думите й през 2017 г. общият брой туристически посещения на чужденци в България е 8 882 747, което е с над 1,8 млн. повече от населението на страната. Според последните данни за 2018 г., чуждестранните туристически посещения у нас са нараснали с 31% спрямо 2015 г. България, несъмнено, се превърна в конкурентна и привлекателна целогодишна дестинация, подчерта министър Ангелкова. 
Историческите маршрути като „По пътят на коприната“, „Ориент експрес“ и други са вдъхновили много пътешественици и могат да играят огромна роля за популяризиране на регионите, каза зам.- генералният секретар на СОТ Хайме Санклементе. И допълни, че са необходими съвместни усилия и обмен на добри практики и опит. Сред приоритетите на СОТ е да се генерира допълнителна добавена стойност за всички страни, гарантиране на сигурността на пътуванията, дигитализацията и иновациите в сектора, информира още Санклементе. Той беше категоричен, че този конгрес ще повлияе на развитието на туризма на национално и международно ниво.
България е домакин за втори път на този форум, което е сериозно признание. Това е категорична оценка за ролята на страната ни на отрасловата международна сцена, но и възможност за нас да се огледаме за място в дневния ред на сектора. Няма да се откажа да търся възможности за презентиране на област Ловеч, защото регионът ни заслужава да бъде международна туристическа дестинация в много направления, коментира Терзийски.

 
Областна администрация Ловеч
Областна администрация Ловеч
Каква е вашата удовлетвореност от ползването на административните услуги на Областна администрация Ловеч?
висока
средна
ниска
 
По пътя на Ботевата чета 2019