Новини
29.06.2018
Продължава нестабилното време в област Ловеч, няма затворени пътни участъци, очакват се още валежи

Продължава нестабилното време в област Ловеч, към края на работния ден няма затворени пътни участъци. В сутрешните часове временно движението по път ІІІ-358 Тетевен - Ябланица в района на Гложене бе ограничено поради свличане на земни маси и камъни.  Повишено внимание и съобразена скорост бяха необходими на шофьорите по обходен маршрут: Тетевен, кв. "Полатен" - Голям Извор - Ябланица и обратно. За това докладваха от община Тетевен на проведеното сутринта в 9 ч. заседание на Областния щаб за защита при бедствия и аварии. В ранния следобед бе възстановено движението в района на с. Гложене. Трафикът се осъществява двупосочно в една лента. Шофьорите да се движат с повишено внимание.
През целия ден областният управител Георги Терзийски, който прекъсна участието си в СРС на СЗР,  бе на проблемни участъци в област Ловеч. В пълна координация между институциите се извършваха дейностите по разчистване на пътни участъци в Тетевенско.
Най-много валежи са паднали в района на Ябланица - 103 л на кв. метър през денонощието. 51,2 л на кв. метър е падналият валеж в Тетевен, 32 л в Угърчин, Луковит - 37,5 л, Троян - 13,1 лв и Ловеч - 6 л на кв. метър. 
Нивото на р. Осъм при Троян е 60 см, при Ловеч - 64 см при критични стойности 350 см. Вдигане на нивото на р. Вит се наблюдава в района на Тетевен - 150 см, макар далеч от критичното - 300 см, в района на Гложене реката достигна до обхвата на пътя. В района на Черни Вит - нивото на реката е 140 см при критично 190 см. 
Пътните настилки са мокри в цялата област Ловеч. Движението по път ІІ-35 Плевен – Троян в участъка на обходен път на гр. Ловеч от км 43+000 до км 44+400 е забранено за всички МПС поради ремонт на тунел „Ловеч”. Във връзка с ремонт на мостови съоръжения по републикански път ІІІ-358 „Тетевен-Гложене-Ябланица” от 10:30 часа на 22 юни 2018 г. до 17:00 на 31 август 2018 г. се затваря за движение участъка от разклона за м. Нановица до разклона за с. Малък извор.
В областта няма закъсали или аварирали автомобили, няма пострадали и нуждаещи се от евакуация  граждани, няма откъснати населени места или такива без електрозахранване и водоснабдяване. 
Областният управител бе в района на ХТС „Долното Езеро“, което се намира източно от с. Златна Панега и на 160 м южно от пътя Златна Панега – Ловеч. Там се наложи контролирано изпускане на водни маси предвид достигане на критични нива. В момента положението е нормализирано и обектът е под постоянно наблюдение. 
През следващото денонощие въздушната маса ще се задържи неустойчива, съобщават от НИМХ. Ще има и разкъсвания на облачността, но ще има и превалявания, временно интензивни, а и на места, главно в източната половина с гръмотевици. На отделни места в Северна България и в планинските райони ще има значителни валежи. През деня на 30 юни вятърът от запад-северозапад ще се усили - ще бъде предимно умерен, в западната част на Дунавската равнина и в Горнотракийската низина и временно силен. Температурите слабо ще се повишат и максималните ще бъдат между 23° и 28°, в София около 22°. По-късно през деня от запад облачността ще започне да намалява.
Над планините ще облачността ще е по-често значителна, след обяд купесто-дъждовна. Ще има валежи и гръмотевици. Ще духа умерен и силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 17°, на 2000 метра – около 10°.

 
Областна администрация Ловеч
Областна администрация Ловеч
Каква е вашата удовлетвореност от ползването на административните услуги на Областна администрация Ловеч?
висока
средна
ниска
 
По пътя на Ботевата чета 2019