Новини
10.06.2018
40 танцови фолклорни състави се надиграваха в „Тройче 2018“ – Угърчин, наградата на Областен управител замина за Орешак

40 танцови фолклорни състави се надиграваха в третото издание на Областния фолклорен фестивал „Тройче“, домакин на който тази година бе Угърчин. 
Танцът е магия за душата и опиат за тялото. Танцът е сила за духа. Веднъж започнеш ли да танцуваш, част от теб завинаги остава в танца. Емоцията, спокойствието, енергията, които носи танцът не могат да бъдат описани с думи. Едно от най-забележителните изкуства, с които България се прославя по света, са нейните танци. Пъстри костюми, завладяваща музика, кръшни хора, които винаги предизвикват вулкан от емоции и бурни аплодисменти у зрителя. Неслучайно българските народни танци оцеляват през вековете до днес, разказвайки за характера на един народ! С тези думи започна невероятната фолклорна танцова приказка, която днес изпълни с възторг и аплодисменти града-домакин. 
Фестивалът бе открит от областния управител Георги Терзийски. 
„Фестивалът „Тройче“ дойде в родния град на неговия вдъхновител – Нено Щрегарски. С огромно удоволствие и вълнение виждам тези млади хора, които са дошли от всички общини на областта тук, за да ни покажат магията на нашия фолклор. Това е най-голямата радост за душата на българина – от най-мъничките до най-големите днес ще ни покажат техния танц, ще видим вдъхновението на българския дух. Благодаря на община Угърчин за перфектната организация на фестивала, благодаря на всички вас, които сте тук в този прекрасен ден, благодаря на ръководителите на тези деца, които посяват семето на българския корен у тях“, каза Терзийски и откри фолклорното събитие. 
Участниците бяха разделени в три възрастови групи – до 11 години, от 12 до 18 години и над 18 години. Жури в състав Любчо Василев-хореограф – председател, и членове Димитър Манов-хореограф и Добромир Митев-композитор, в тежка и отговорна дискусия определиха победителите. 
До 11 години
1 място ДТС "Пъстроцвет-мъници" при НЧ "СЪГЛАСИЕ-1869"-Тетевен 
2 място ТС "Луковитски бисери" при НЧ "Съзнание-1895"-Луковит
3 място Детско студио за български и балкански народни танци гр. Ловеч р-л Васил Гърмолов 
Камерен състав ТС"Балкански ритъм"-Лесидрен р-л Ирина Бакърджиева 
От 12 до 18 години 
1 място ДТС "ЛОВЧАНЧЕ"-ЛОВЕЧ 
2 място ФА"ТРАЯНА -ТРОЯН р-л 
3 място "Балкански ритъм" Лесидрен 
Камерни състави 
1 място ФК "Баховица" с. Баховица 
2 място "Луковитски бисери"-Луковит 
Над 18 години
1място ФФ "Елит"- Ловеч 
2 място "Ябланска огърлица" -Ябланица 
3 място "Траяна"-Троян 
Награда за най-автентичен костюм - ФК "Баховица" с. Баховица 
Най-добър хореограф - Маргарита Дончева
Специалната награда – Плакет на Областен управител Георги Терзийски присъди на ТС "Възраждане" от с. Орешак с ръководител Ивайло Спасовски. 
При закриване на „Тройче 2018“ областният управител поздрави всички победители. „Днес е Международният ден на приятелството. Тук на тази сцена ние всички видяхме тържеството на приятелството, което ни вдъхнови и зареди с вашите красиви изпълнения. Днес Угърчин бе различен – озарен от възторга на публиката и омаян от танците и музиката на всички участници. И всичко това при перфектната организация на Община Угърчин. След първото издание в Троян, след Тетевен и днешния празник тук, вярвам, че и Луковит, които са следващият домакин на „Тройче“, ще ни посрещнат и създадат тази неповторима емоция“, закри фестивала Георги Терзийски.

 
Областна администрация Ловеч
Областна администрация Ловеч
Каква е вашата удовлетвореност от ползването на административните услуги на Областна администрация Ловеч?
висока
средна
ниска
 
По пътя на Ботевата чета 2019