Новини
27.03.2018
Стартира изграждането на 9,3 км от АМ „Хемус” и обходния път на Ловеч

В един ден в област Ловеч стартираха два сериозни пътни проекта - изграждането на близо 10-километрова отсечка от АМ „Хемус” и обходният път на Ловеч. 
70 км от АМ „Хемус“ ще бъдат изградени или ще се изграждат в рамките на следващите три години, заяви Нанков при старта на строителството в участъка от Ябланица до п.в. „Боаза“, като подчерта, че в предните два мандата на правителството „Борисов“ са изградени 22 км от общо 170 км на АМ „Хемус“. По думите му до два месеца и половина ще стартира строителството на още 16,5 км от трасето на магистралата от Шумен в посока Търговище. През тази година ще бъдат търгувани други 52 км, чието проектиране в момента завършва, и ще могат да стартират като реално изпълнение до края на годината. 
„Ако всички кабинети, освен правителствата „Борисов“, бяха направили и половината от това, което се направи до тук и което правим в момента, убеден съм, че днес нямаше да сме на първа копка, а щяхме да режем лента на цялата магистрала“, подчерта той и акцентира, че АМ „Хемус“ е от изключителна важност за пътната безопасност и икономическото развитие на Северна България.
Николай Нанков изказа благодарност за съдействието на вицепремиера Томислав Дончев и министъра на финансите Владислав Горанов, тъй като магистралата се изгражда само с бюджетни средства. Той заяви още, че оптимистичният вариант предвижда АМ „Хемус“ да бъде завършена до 2024 г., а реалистичният – това да стане до 2025 г., според поетия ангажимент, и потвърди, че основните усилия в този мандат ще бъдат насочени към северната част на страната.
Днес стартирахме една близо 9-километрова стъпка, която е само първа стъпка към събитието, което придава реални измерения на надеждите на половин България. Северна България ще бъде приоритет на правителството – това бе най-често изричаното послание в предизборните дни преди година. Днес това послание има точни параметри… в километри, в съоръжения, в инвестиция… Знам едно, а съм сигурен, че всички го разбраме – магистрала Хемус е основната артерия, по която ще влезе животворната сила, за да възроди нашия край, каза в приветствието си областният управител Георги Терзийски на церемонията за първа копка на околовръстния път на Ловеч.
Договорът за рехабилитацията на 8,712 км от път II-35 Ловеч-Троян-Кърнаре е подписан на 1 март т.г . Проектът ЛОТ 16 ще се финансира от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие. Инвестицията е за 14,5 млн. лв. Предвижда се да бъде направена цялостна подмяна на пътната настилка, подобряване на отводняването, нова хоризонтална маркировка, пътни знаци и ограничителни системи. Основно ще бъде ремонтиран тунелът при 43-ти километър, който е с дължина 400 метра. Планирано е възстановяване на хидроизолацията на съоръжението, подмяна на съществуващата предпазна ограда, ново енергоефективно осветление. Ще бъдат ремонтирани и 7 съоръжения - подлези и надлези.
Изпълнител на проекта е „РЕГИОНАЛНИ ПЪТИЩА 2017“ ДЗЗД, в което участват: „ПСТ Груп“ ЕАД, „ПСТ Плевен“ ЕООД, „ОРС - Инфраструктура“ ООД и „Пътстрой - Ловеч“ ЕООД. Стойността на договора е 14 433 204 лв. с ДДС. 
Строителният надзор ще бъде осъществен от „Рутекс“ ООД. Техният договор е за 234 660 лв. с ДДС. Авторският надзор ще изпълни „ВИА ПЛАН“ ЕООД. Стойността на договора е 1466 лв. с ДДС. Срокът за изпълнение на проекта е 15 месеца.
Със средства от ЕС тази година ще се ремонтират 21 км от път II-35 Плевен - Ловеч. От тях 9 км са в лот 16, а 12 км са в лот 7, който е на територията на област Плевен. През миналия програмен период чрез ОП „Регионално развитие“ 2007-2013 г. бяха ремонтирани 10 км от пътя, в участъка между Троян и Кърнаре. Със средства от бюджета през 2014 г. бяха обновени още 8 км в Ловешка област.
Народните представители Иван Миховски и Калин Василев участваха днес в двете церемонии по първа копка на АМ „Хемус” и околовръстния път на Ловеч.

 
Областна администрация Ловеч
Областна администрация Ловеч
Каква е вашата удовлетвореност от ползването на административните услуги на Областна администрация Ловеч?
висока
средна
ниска
 
По пътя на Ботевата чета 2019