Новини
23.03.2018
Областна администрация се присъединява към Световната инициатива „Часът на Земята”

И тази година Областна администрация се присъединява към Световната инициатива „Часът на Земята”, която се провежда на 24 март, събота от 20.30 до 21.30 ч. По разпореждане на областния управител Георги Терзийски за час ще бъде изгасено осветлението в сградата, а неговият призив е и другите териториални структури на изпълнителната власт в областта да изключат осветлението си. 
Областна администрация подкрепя световната инициатива от 2009 г., когато тя се провежда за първи път в страната. Тази година мотото на кампанията е „Свържи се с природата”. 
„Часът на Земята” е най-голямата природозащитна инициатива в света. Провежда се винаги в последната събота на март. Започва през 2007 г. и бързо обединява милиони хора по света убедени в устойчивото бъдеще на планетата. „Часът на Земята” дава възможност на всеки човек да разбере какво влияние имат малките постъпки върху голямата планета и как може да използва силата си, за да се справи с климатичните промени. 

Ето някои примери, заимствани от сайта на WWF - Международна неправителствена организация „Световен фонд за дивата природа“: 
„Часът на Земята” е много повече от 60 минути на тъмно. Ето и някои от големите емблематични победи, резултат от кампании на „Часът на Земята”
- От помощта за възстановяване на стотици хектара увредена гора в Грузия до използване на социалните медии, за да  насърчи хората в Австралия да заемат позиция за опазване на горите на Тасмания, част от световното природно наследство, Часът на Земята 2016 обединени хиляди в защита на великолепните горих на планетата. Тъй като повече от 250,000 дървета бяха засадени по света, действията на хората за пореден път показват, че заедно можем да засадят семената на по-добро бъдеще за един и за всички.
- Гората на Часът на Земята в Уганда - през 2013 WWF Уганда избира 27 км2 ерозирала заради обезлесяване земя и се захваща да я превърне в първата гора на Часът на Земята. Там ще се засадят 500 000 местни дървета. Standard Chartered Bank - Uganda дари 250 000 дървета, а министърът на околната среда е дарил 1000 дървета.
- След подписка, подкрепена от 250 000 руски граждани, руската Дума одобрява поправка в закона за защита на околната среда и моретата. Новият закон определя правилата за извличане и транспортиране на въглеводороди и изисква компаниите да поемат по-голяма отговорност за предотвратяване на нефтени разливи. Ако се случи разлив, компанията, която държи лиценза за извличане на нефта, сега трябва да се направи пълно възстановяване на околната среда, дори и ако един от техните изпълнители е виновен. Законът също така включва мерки за координиране на действията при разлив и дава възможност на доброволци да помогнат с почистването.
- Часът на Земята 2013 в Аржентина води до обявяването на защитена морска зона от 3.4 млн. хектара. Преди приемането на закона само 1% от крайбрежния район на Аржентина е бил защитен. Създаването на тази зона увеличава зоната, ограничаваща икономическата дейност на повече от 4%.
- През 2014 година платформата Earth Hour Blue събира средства за хиляди икономични отоплителни печки за най-бедните хора в Мадагаскар. 
- В Парагвай, Часът на Земята мобилизира подкрепа за удължаване на мораториума върху дърводобива. Така се спира обезлесяването на критично застрашени Атлантически гори поне до края на 2018 година.
- Тайланд и Тайван въвеждат образователни програми за опазване на околната среда в училище. 
- В САЩ момичета от скаутското движение инсталират стотици хиляди енергоспестяващи крушки.
- През 2014 година в предизвикателството за градовете на Часът на Земята се включиха над 2120 града, с изключителни мерки за справяне с климатичните промени”.

 
Областна администрация Ловеч
Областна администрация Ловеч
Каква е вашата удовлетвореност от ползването на административните услуги на Областна администрация Ловеч?
висока
средна
ниска
 
По пътя на Ботевата чета 2019