Новини
03.03.2018
ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!

Уважаеми жители и гости на област Ловеч,
драги сънародници, свързали живота си с нашия край,


Много са датите в календара ни, които носят послание за обединение. Много са поводите, които ни дава историческата памет, да бъдем заредени повече от всеки друг ден с признателност към онези смели герои, извоювали свободата ни като народ и държава.
Един е Трети март обаче, един е този ден, сложил край на петвековен гнет, ден на възкресение на българската държавност, на цял народ, живял 500 години без своя политическа и духовна свобода, без надежда и вяра, подложен на унижение и унищожение.
Преди 140 години Ловеч и ловчанци, и цялото население на нашия край, хората от Троян и Тетевен, от Угърчин и Ябланица, от Луковит, Летница, от Априлци извървяват своя път към свободата, тръгнал от хайдушките пътеки в нашия Балкан, станал дом на нелегалните комитети и дори столица на Апостола, сигурно убежище за всички наши революционери, голгота за новоселските мъченици, за всичките знайни и незнайни герои, загинали в освободителната война за името и свободата на България. За да се превърне тя днес в място за мечти и бъдеще!
Ние, потомците на онези, живели в тежките, мракобесни времена, сме длъжни да почитаме паметта на всеки, оставил костите си в нашата земя, да помним и предаваме историята на наследниците си, да работим обединени не за това нашият край да остане само гробница на славното ни минало, а тук, в Ловешко, на нашата земя, напоена с кръвта на освободителите, да растат градове на просперитета и благополучието. Засега трудно се справяме!
Нека днес, на Трети март, 140 години от подписването на Санстефанския мирен договор, донесъл ни свободата на победните си щикове, положим ние, ловчанци и жителите на всички общини от нашата област, своята клетва да бъдем достойни и признателни, да дадем своя принос в превръщането на държавата ни в обединителен център между Изтока и Запада, между Азия и Европа, и тук на кръстопътя, където сложно, но и съдбовно се преплитат интересите на великите сили, винаги участвали и участващи в нашия живот, да съградим и оставим на децата си модерна, силна, европейска държава!
140 години след онзи Трети март, когато започва историята на свободна България, сме длъжни да бъдем упорити в отстояването на идеали с воля и стремеж за единение. Защото съединението прави силата!

Вечна да е славата на всички знайни и незнайни жени и мъже, воювали за свободата на Родината ни и останали завинаги в земята на нашия край!


ДЪЛБОК ПОКЛОН!

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!


Георги ТЕРЗИЙСКИ

Областен управител
на област Ловеч

 
Областна администрация Ловеч
Областна администрация Ловеч
Каква е вашата удовлетвореност от ползването на административните услуги на Областна администрация Ловеч?
висока
средна
ниска