Новини
08.02.2018
Георги Терзийски: Да отворим очи и нарушим мълчанието - това е най-важното в борбата срещу домашното насилие

Да отворим очи и нарушим мълчанието - това е разковничето в превенцията и борбата срещу социалното зло домашно насилие, защото никой не заслужава да бъде жертва на насилие, независимо от неговия пол, расова, етническа или религиозна принадлежност, никой не заслужава да бъдат нарушени негови основни права. Това призова областният управител Георги Терзийски при откриването на семинар, организиран от Фондация „Анимус“, на тема „Координационен механизъм за помощ на пострадали от домашно насилие”, който се проведе в Ловеч. 
„Дори в момента, когато ние с вас разговаряме, някъде се осъществява акт на домашно насилие над жени и деца. Считам, че цената на мълчанието е твърде висока - тя е битите, и за съжаление убитите жени и деца, тя е стереотипи, завоалирани като традиции, семейни ценности, религиозни особености, като най-тежкият стереотип е именно мълчанието”, акцентира Терзийски и заяви категорично - „И като човек, и като мъж, и като представител на правителството съм против насилието във всичките му форми и проявления. Това за мен е осъзната мисия! Защото на първо място съм баща на две дъщери. Заявявал съм го и ще продължа да го заявявам - смразявам се от мисълта, че те могат да бъдат жертви на насилие, било то домашно или под друга форма”, заяви Терзийски.
Областният управител благодари на фондация „Анимус” за срещата, на хората, които повече от 20 години водят тази борба и благодарение и на тях се създават нормативни и правни рамки, част от нашето и международното законодателство, които в своята същност са крачка напред в справянето с този голям проблем. 
„В продължение на тези две години дори и в личен план отворих очите си за този проблем, сблъсках се и институционално с него, благодаря и на институциите от областта за това, което правят, в това число и за извеждане на жена от Троян, за която първи мълчанието наруши синът й, случай, по който работих като посланик на кампанията на Мария Габриел „Насилието над жени - да отворим очи и нарушим мълчанието!”, сподели областният управител. 
По време на форума, в който участваха представители на институциите, които имат отношение по темата, в това число съд, прокуратура и МВР, бе коментиран механизмът за сътрудничество между тях. 
По време на срещата бе докладвано от областния координатор по темата за домашното насилие в ОД на МВР - Ловеч инспектор Николай Недялков, че в областта органите на реда са реагирали по 76 сигнала за домашно насилие през 2017 г., като 34 от тях са докладвани в съда и прокуратурата и има приключени преписки по тях, а съдът е издал 18 заповеди за защита. Досъдебните производства за неизпълнение на заповеди са 12. 
Форумът на фондация „Анимус” по темата се провежда във всички областни градове. В Ловеч в него участва Катя Кръстанова, представител на фондацията, а партньор на инициативата бе сдружение „Граждански инициативи Ловеч”. Във видеообръщение българският еврокомисар Мария Габриел, която първа поде кампания за присъединяване на страната ни към Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жените и домашното насилие отправи своето послание, в което подчерта, че дебатите по т.н. Истанбулска конвенция са възможност да се обърне внимание на важните неща – превенция на насилието, обучение на ангажираните за бързо разпознаване на проблема, координация на действията между институции и неправителствен сектор, адекватна защита на пострадалите от насилие, а действията за засилване на борбата с насилието над жените всъщност са стъпка напред към равнопоставеност между жените и мъжете.

 
Областна администрация Ловеч
Областна администрация Ловеч
Каква е вашата удовлетвореност от ползването на административните услуги на Областна администрация Ловеч?
висока
средна
ниска