Новини
30.11.2017
Георги Терзийски участва в конференция за медицинския и здравен туризъм в България

Областният управител Георги Терзийски участва преди дни в конференция на тема „Медицински и здравен туризъм в България – състояние и възможности за развитие“. По време на форума бяха представени факторите, определящи развитието на медицинския и здравен туризъм и възможностите за лечение на чужденци в България. Освен това бяха дискутирани и перспективите за създаване на комплексен туристически продукт в тази област.
Отчитайки международните аспекти, Европа се оказва най-големият пазар за уелнес туризъм и реализирани доходи, независимо че по брой обекти пред нея се нареждат азиатско-тихоокеанските страни, стана ясно на конференцията. В европейската класация мястото на България е веднага след Ирландия, тъй като разполагаме с 19 балнеолечебни курорта от национално значение и 35 от местно, както и повече от 400 каптирани извора. В тази статистика не са включени родните климатично морски курорти, които наброяват 34. Не на последно място бяха разгледани и промените в нормативната уредба, целящи облекчаване развитието на здравния и медицински туризъм.
Областният управител на Ловеч и колегите му от страната коментираха необходимостта за обединение и синхрон в работата на всяка от Областните администрации и възможностите за развитие на туризма в регионите. Темата за здравния туризъм, СПА и уелнес услугите за Терзийски е приоритетна още от предходния мандат, когато по негова инициатива област Ловеч се презентира на различни форуми. 
Припомняме, че Областна администрация Ловеч получи сертификат „Лоялен партньор Global Water Health” на Балканска кръгла маса „Иновации в уелнес и СПА индустрията” през 2016 г., организирана от Национална спортна академия, Столична община и Global Water Health, в партньорство с Балкански клъстер за здравен, уелнес и СПА туризъм. В изказването си тогава Терзийски подчерта, че регионът ни е богат на възможности и представи накратко предимствата на всяка община от областта. 
Събитието беше открито от заместник-министъра на туризма г-жа Ирена Георгиева.

 
ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ ЛОВЕЧ
Каква е вашата удовлетвореност от ползването на административните услуги на Областна администрация Ловеч?
висока
средна
ниска