Новини
25.07.2017
Георги Терзийски: Индустрията и туризмът са сред най-добрите ни отрасли в област Ловеч

Приветствам Комисията по икономическа политика и туризъм в НС, които са първите с изнесено заседание в област Ловеч. За това призовах народните ни представители още с встъпването ми в длъжност, защото считам, че е важно тук на място да се видят проблемите, така по-лесно ще бъде да се търсят решенията им в парламента. Това каза областният управител Георги Терзийски по време на срещата на министрите на икономиката Емил Караниколов и на туризма Николина Ангелкова и народните представители от парламентарната комисия, които проведоха среща с представителите на бизнеса в Троян. Те бяха в града по покана на народния представител Иван Миховски.
Терзийски подчерта, че в област Ловеч работят едни от най-големите доставчици на ИКЕА не само в Европа, но и в света, тук работят и много фирми в областта на дървопреработването, мебелното производството и машиностроенето, тук се развива и производството на катерачни стени, което заема 60 % от световното производство, индустрията в областта е в топ 3 на най-добре развитите отрасли в региона. Същото се отнася и за отрасъла туризъм - областта и община Троян са богати на минерални извори, имат и сериозно културно-историческо наследство, а това прави отрасъла изключително важен за областта и заслужава специалното внимание, защото проблеми има, но за всеки от тях може и ще се намери и решение, каза още областният управител.
По време на срещата двамата министри запознаха работодателите от Троян с акцентите в работата си.
Културно-историческият и балнеотуризмът заедно с морския и зимния са сред основните акценти в нашата маркетингова и рекламна политика, за да разширим крилата на сезоните, заяви Николина Ангелкова.
Тя подчерта, че само с общи усилия можем да оползотворим огромното природно и културно наследство, с което разполага страната ни, и особено богатството от минерални извори. Ангелкова припомни, че Министерството на туризма разработи осем културно-исторически дестинации, които ще се надградят с нови обекти, включително и от община Троян. По думите на министъра съвместно с бизнеса ще бъдат създадени балнео- и СПА маршрути. Те ще популяризират възможностите на общините в уелнес туризма и ще допълнят културно-историческите дестинации.
По думите й екипът, с който работи, предвижда да отпадне и прекатегоризирането на обектите на всеки пет години, но същевременно ще се засилят проверките по места.
Призовавам местните управи в област Ловеч да се присъединят към билборд кампанията на Министерството на туризма за насърчаване на вътрешния туризъм, в която една община рекламира други, работим по създаването на съвместни религиозни и поклоннически маршрути в нашата страна. Ангелкова призова местната власт по места към повече активност за тяхната реализация и обърна внимание, че тече формирането на организациите за управление на туристическите райони.
Проблемите, които се поставят на Икономическия съвет, са и вашите проблеми - това са административните тежести, работната сила и инфраструктурата. Те са приоритет и на правителство и вече има реални стъпки в тази посока - премахване на административните тежести с цел облекчаване процедурите, с които да спестим време и разходи на бизнеса и гражданите, каза в експозето си министърът на икономиката Емил Караниколов. Предоставяме 187 услуги, от тях успяхме да редуцираме 113 услуги, специално таксите в патентното ведомство са намалени между 10 и 50 %, за 14 административни услуги няма да се искат документи от гражданите, като 8 от тях бяха напълно премахнати, обясни пред работодателите министър Караниколов.
Той подчерта, че малкият и средният бизнес са приоритет за държавата. Затова се и предвижда възстановяване на регионалните звена на Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия, за да може да са близо до местния бизнес и да работят заедно. Връщаме и регионалните звена по ОП „Конкурентоспособност”, облекчаваме административните тежести по тази програма, за да стане така, вие - хората, които осигурявате работните места, да можете да кандидатствате по-лесно, а не с този огромен обем от документи. В тази връзка предвиждаме въвеждане на ваучерна система, за да може да кандидатствате по „Конкурентоспособност” с два документа, а не с 40, както е досега, каза още министърът на икономиката.
По думите на Караниколов вече се обсъждат и мерки за работната сила - въвеждането на дуално обучение, внасяне на кадри - българи, от българските малцинства, както и тези, които в последните 20 години напуснаха родината ни, за да се реши проблемът и с липсата на работна ръка.
След срещата с бизнеса, Георги Терзийски бе поканен и присъства и на заседанието на Комисията по икономика и туризъм, на която се коментираха проектозакони, които предстоят да се разглеждат в новия политически сезон.


 
ПО ПЪТЯ НА БОТЕВАТА ЧЕТА – 2018
2018 БЪЛГАРИЯ председател на СЪВЕТА НА ЕС
Каква е вашата удовлетвореност от ползването на административните услуги на Областна администрация Ловеч?
висока
средна
ниска