Новини
15.07.2017
Георги Терзийски: Държавата каза - ловешката болница ще я има!

Държавата каза – ловешката болница ще я има! Така обобщи позицията на Министерство на здравеопазването областният управител Георги Терзийски. Той участва в срещата на здравния министър Николай Петров и зам.-министър Лидия Нейчева, която се състоя на 14 юли в Ловеч.
Министър Петров пристигна в лечебното заведение в следобедните часове, за да донесе добри новини на екипа. Накратко – цялата държава е впрегната и работи за извеждане на болницата от тежкото финансово състояние, в което тя е доведена.
Благодаря на областния управител, които свърши огромна работа, многократно и с реални действия подпомага МЗ, съдейства работата на зам.-министрите ни и нашите експерти при работата им тук в Ловеч. С тези думи започна изявлението си Николай Петров. После обрисува моментната картина: „Запорите – беше мъртва хватка, мърдане нямаше, всичко, което постъпваше от НЗОК се взимаше, всички остатъци в болницата също блокирани, няма пари за нищо, ни-що! Благодарение на моите заместници д-р Мирослав Ненков и Лидия Нейчева днес това се обърна, това е тяхна заслуга, след серия от срещи и разговори имаме гаранция, че почти всички запори ще бъдат вдигнати, успяхме да договорим и много сериозно дарение на лекарства за болницата, за да не се разходват средства, ще има зареждане на аптеката, ще има и магистър-фармацевт, успяхме да договорим и кредит от друго лечебно заведение, което е в по-добро финансово състояние, за  да получите заплатите си – остатъкът за февруари и целите възнаграждения за март и април включително“, обяви в началото министърът, а думите му екипът посрещна с аплодисменти.
„Нека се договорим, ще ръкопляскаме в средата на декември, тогава пак ще съм тук и искам да се поздравим с постигнатото“, тушира емоциите министърът.
По думите му в ход е и процедура, която иначе не се разрешава на лечебни заведения, прави се изключение за ловешката болница, за теглене на банков креди при преференциален лихвен процент, за да започне изплащането на така или иначе натрупаните огромни дългове. Отделно от плащанията към фирми, болницата има и задължения от 140 000 лв към НАП. След проведена среща в МФ имаме обещанието, че няма да има запори за тези средства като се започне със своевременно изплащане на малки суми“, обясни министърът.
Той запозна колегите си от Ловеч с още финансови данни - приходите на болницата до 30 юни 2017 г. са 3,7 млн. лв. „Разходите обаче вървят с такова темпо, че дългът е нараснал със 750 000 лв. Това е извод, че системата не работи добре. Най-големи са разходите за доставчици на медицински и на външни услуги – 1,2 млн. лв. Какви са тези услуги, аз знам, че не ги знаете, затова до края на годината ежемесечен отчет пред личния състав какво изкарва и какво харчи болницата, тук искам всички - и санитарите дори да знаят това. Сметката не излиза, трябва да направим така, че да излезе. В този списък са и предоставените от министерството 800 000 лв за капиталови разходи, но и тях ги няма, по закон нямате право да ги използвате за друго, а те са използвани, ако зависи от мен да ви ги опростя, но не зависи от мен, вие трябва да ги върнете в министерството“, заяви министърът.
70 000 лв са наемите за година, 50 % от тях отиват към общината, цитира още Николай Петров и се обърна към областния управител: Помогнете общината да направи един жест към болницата и да не ги иска тези пари, поне временно, болницата е в затруднение.
„В момента 6,8 млн. лв е общият дълг. Имате и взимания – 270 000 за май от НЗОК, от „Кардиолайф“ – 160 000 лв, които с прихващане ще се приспаднат от дълга, който е към тях, 412 000 лв са затворени в сметки, които след като от „Кардиолайф“ вдигнат запора и тези пари ще могат да се ползват“, обясни здравният министър.
Той разгледа пред колегите си и финансовите резултати за първото тримесечие на 2017 г. – „терапевтичните клиники са на минус 33 000 лв, физиотерапия и рехабилитация – минус 13 000 лв, хората отварят частни физиотерапевтични клиники и печелят пари от това, а ние губим, значи нещо не работи добре, гинекология – минус 20 000 лв, неонатология – минус 50 000 лв, офталмология – аз не съм чувал губеща офталмология – в Ловешката болница тя е на минус 32 000 лв, реанимацията – минус 106 000 лв – тя е скъпо отделение и в нея се лекуват най-тежко болните, но 106 000 лв са ужасно много, дори реанимацията на ВМА не може да го достигне“, коментира министърът. От реакциите в залата стана ясно, че персоналът на болницата не е наясно с тези данни.
Министър Петров поиска от новия прокурист преглед на кадрите, да се подсилят звената, които са необходими първо на държавата, на областта, и второ – които носят приходи.“ Да се прегледат стандартите, за да няма в клиники, които не реализират финансов резултат, излишно раздут голям персонал, да се усилят клиниките, които са ефективни, ще се преразгледат отделенията така че да можете да си усвоите бюджета от касата, щото няколко месеца назад се оказва, че дори и орязания бюджет, които ви се дава от касата, не можете да го усвоите. Ще ви помогнем с водещи специалисти, които тук ще преглеждат и оперират безвъзмездно, ще преразгледаме всички видове разходи – колко се плащат - за охрана, за ток, за прането, за вода, за храна, до стотинка ще прегледаме всичко. На всяко работно място – лекар, санитар, сестра, бъдете отговорни и дайте това от себе си – малко или повече, за да спасим болницата, това е вашата болница, това е вашият живот“, заяви още министър Петров.
По думите му каквото можахме до тук направихме и няма да спрем, но се нуждаем и от вашата подкрепа и мотивация. Защо с болницата в Ловеч да не дадем един пример на цялата страна, че ето – тази катастрофирала болница се изправя на крака и работи добре.
„Кога за последно директорът на болницата ви е събирал така и ви е запознавал с текущото състояние на болницата – никога?! Всеки ръководител е длъжен да го прави. Това да стане практика“, нареди министърът. И призова колегите си от Ловеч: „Трябва да станем по-смирени и да работим в интерес на болница, защото тя ни е създала, тя е създала вас“!


 
ПО ПЪТЯ НА БОТЕВАТА ЧЕТА – 2018
2018 БЪЛГАРИЯ председател на СЪВЕТА НА ЕС
Каква е вашата удовлетвореност от ползването на административните услуги на Областна администрация Ловеч?
висока
средна
ниска