Новини
05.07.2017
Заседание на областния щаб за защита при бедствия проведе Георги Терзийски

Заседание на разширения състав на Областния щаб за защита при бедствия проведе днес областният управител Георги Терзийски. Целта на работната среща бе да се анализират проблемите и набележат мерки за справяне с тях при възникване на природни стихии като обилни валежи с градушки и пожари в летните месеци. 
Преди деловата част Терзийски поздрави с празника на МВР представителите на Областната дирекция и РД ПБЗН в област Ловеч. Той благодари за работата на личните състави на структурите и пожела успешна работа и занапред. 
На заседанието областният управител изрази задоволство от отличната комуникация между институциите през последните дни, когато и област Ловеч бе във вихъра на циклона, донесъл обилните и продължителни валежи. Стана ясно, че община Летница е най-пострадала от градушката. 
650 сигнала за проблеми в електрозахранването е имало през тези дни, докладва Николай Джачков от ЧЕЗ, като подчерта активната роля на общините при локализиране на проблеми, което води до по-бързото им отстраняване. Той препоръча да се направят комисии по общини, които да обследват и отстранят стари дървета и почистят обрасли улици, което затруднява не само работата на ЧЕЗ, но и на пожарните коли при нужда. Джачков подчерта, че след бурята в област Ловеч не е имало населени места без електрозахранване за повече от час, два. 
Най-големи поражения за земеделските стопани има в община Летница, имаме сигнали, но очакваме и да се увеличат, защото хората още не могат да влязат в земеделските си площи, ще има комисия, която да направи оглед и прецени пораженията, докладва и Димитър Николов от Областна дирекция „Земеделие”. 
Директорът на ОС на БЧК Цветомира Георгиева подчерта важността на превенцията и разказа за работата по обучение на населението как да се държи в кризисна ситуация. По селата живеят предимно възрастни хора, пътуваме и ги обучаваме какво и как да направят, какви документи да си подготвят, ако се наложи да бъдат евакуирани, какви мерки да предприемат, за да защитят себе си и домовете си при бури, земетресение, пожари и други стихии, обясни тя на заседанието. 
Комисар Владимир Кацарски очерта тенденциите в работата на РД ПБЗН в област Ловеч. От 165 през 2015 г. излизанията на пожарникарите през 2016 са се увеличили на 485 за събития без преки материални щети, предимно пожари в сухите треви и храстовидна растителност. Ако направим точен разчет обаче на разходите по погасяването им, ще стане ясно, че всъщност „щетите” са големи, а тези пожари най-често са причинени от хора, обясни той и допълни, че в областта се увеличават пустеещите земи, а най-често те се почистват с опалване, което е и причината за тези пожари. 90 % от тях са умишлени, от небрежност и превенцията е важна за намаляването им.
Комисар Кацарски подчерта, че зачестяват и излизанията на службите за оказване на техническа помощ при ПТП, отводняване и отстраняване на дървета. 
Където общините са активни в борбата със стихиите и съдействат работата ни, има и по-добър резултат. Трябва да се използват по-често и доброволческите формирования, те са добре обучени, макар да има още какво да се работи, но те са ни от голяма помощ и общините трябва да ги използват по-често, 90 % от тях са преминали и трите модула на обучение и работата им има бъдеще, макар да има и още какво да се желае, докладва още Владимир Кацарски. 
Благодарност към работата на ПБЗН изрази и директорът на РДГ Павли Богдански. 26 горски пожара, предимно низови, с 1120 дка засегнати площи са данните от статистиката от началото на годината до момента. По думите на Богдански за да намалеят щетите, а и разходите по потушаването на възникналите пожари е важно за де засили ролята на кметовете в малките населени места - те трябва да реагират своевременно, а не само да чакат горските и пожарникарите, апелира Богдански.  

 
ПО ПЪТЯ НА БОТЕВАТА ЧЕТА – 2018
2018 БЪЛГАРИЯ председател на СЪВЕТА НА ЕС
Каква е вашата удовлетвореност от ползването на административните услуги на Областна администрация Ловеч?
висока
средна
ниска