Новини
26.07.2014
Милко Недялков: Щом засвири музиката, българинът е готов да запее

    Областният управител на Ловеч Милко Недялков участва в откриването на традиционния фолклорен фестивал „Искри от миналото - 2014 в Априлци. Новото в тазгодишното, 14-то издание, е, че фестивалът става международен. В него освен 145 състава с над 1700 участника участват и представители и на Македония, Грузия, Турция и Азербайджан.
    Два дни самодейците ще радват жителите и гости на планинския град с изпълнения на народни песни, танци и обичаи.  
    В своето емоционално приветствие към гостите и организаторите на фолклорния празник от община Априлци и местното читалище „Светлина-1895“, областният управител Милко Недялков заяви: „На такъв фестивал като „Искри от миналото“ не е нужно да се дава официален старт. Когато засвири българската фолклорна музика, когато ударните инструменти дадат ритъм, краката сами тръгват и вече си готов да запееш.“ Той допълни, че именно фолклорът обединява България и радостното е, че неговите талантливи представители идват тук, в Априлци, за да намерят своята изява.
    Фестивалът е с конкурсен характер, като участниците са разделени в три възрастови групи. Те са оценявани от тричленно жури с председател е Юлия Цанкова, водещ и музикален редактор в БНР.  По думите й онова, което човек трябва да оцени, е традицията и пренасянето й във времето. Тя допълни, че от всички състави повече от половината са младежки и детски, което според нея означава, че младото поколение има нужда и от фолклора, който ни прави по-различни.
    Наградният фонд на фестивалът е осигурен от организаторите, със спомоществователството на фирми и граждани. По думите на кмета на Априлци Бенко Вълев  събития като това популяризират града.

 
Областна администрация Ловеч
Областна администрация Ловеч
информационна кампания
Каква е вашата удовлетвореност от ползването на административните услуги на Областна администрация Ловеч?
висока
средна
ниска
 
По пътя на Ботевата чета 2019