Новини
06.05.2014
Милко Недялков: Нека да сведем глави пред тези, които са дали своя живот за това България да я има

    Паметна плоча на загиналите в Априлското въстание бе открита в Априлци по повод 110-годишнината на храма „Св. вмчк. Георги Победоносец. Началото бе дадено със света литургия и литийно шествие с иконата на Св. Георги. Службата бе водена от протойерей Калин Пенев, както и от отец Марин от Троян.
    По повод годишнината на новоселския храм, на официалната церемония присъстваха областният управител на Ловеч Милко Недялков и кметът на община Априлци Бенко Вълев. В своята реч Недялков призова за почит на загиналите с думите „Нека да сведем глави пред тези, които са дали своя живот за това България да я има“.
    Областният управител припомни, че Априлци е запомнено в България с Новоселската република, която правят 142 – ма въстаници, за да го има Освобождението, да я има битката за свобода, за да го има по-добрият живот. „Тези девет дни на съществуване на Новоселската република са символ на свободолюбивия дух на балканджиите, на това, че те са тачили вярата, за това че те са тачили българщината. Трябва да имаме куража, вярата и усилията да продължим техния дух, да продължим тяхното стремление”, допълни Недялков.
    В памет на загиналите 142-ма въстаници и още 800-900 човека от мирното население е построен и храмът, каза отец Калин. По думите му най-ценното в него е духът на светците, който присъства на всяка служба.
    За празника той си пожелава повече миряни да влизат в храма, да има повече добрини и любов между хората.
    В двора на храма бе раздадена на присъстващите курбан-чорба  за здраве, както и жито, което всяко година се приготвя от игуменката Анисия от Батошевски манастир „Въведение Богородично“.

 
Областна администрация Ловеч
Областна администрация Ловеч
информационна кампания
Каква е вашата удовлетвореност от ползването на административните услуги на Областна администрация Ловеч?
висока
средна
ниска
 
По пътя на Ботевата чета 2019