Новини
01.05.2014
Областният управител на Ловеч Милко Недялков бе на откриването на „Празници на изкуствата Орешак – 2014“

    Областният управител на Ловеч Милко Недялков бе гост на откриването на традиционните празници на изкуствата „Орешак – 2014“ в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в планинското село. Празниците се провеждат от 1 до 5 май. В тях участват автори от Индия, Япония, Австрия, Франция, Полша, Северна Корея, Палестина и България.
    На откриването им кметът на община Троян Донка Михайлова заяви, че Изложението става все по-притегателен център за партньори от близо и далеч. На празничната церемония присъстваха секретари на посолствата на Япония, Северна Корея и Палестина. Румико Ишигами – секретар на посолството на Япония у нас, въртя грънчарско колело, а Милко Недялков тъка на стан.
    В двора на Изложението са разположени шатри с ръчно изработени бижута, национални носии, ателиета по грънчарство, тъкачество и дърворезба. Гостите могат да опитат и традиционни местни ястия. През следващите дни празничната програма включва класически индийски танци, експозиция на традиционни костюми от Индия, както и „Хена тату“ – рисуване с индийска ръка.  Организаторите са предвидили и представяне на ястия от Индия, Палестина и България, както и демонстрация при изработването на мистичните фигури – оригами. В последния ден български майстори ще демонстрират „живите занаяти“ на България.
    Преди да посети изложението, Милко Недялков бе в Троянския манастир на въдворяването на Величкия епископ Сионий за игумен на Светата обител. Въдворяването извърши Ловчанският митрополит Гавриил, който отслужи и света Божествена литургия. На нея присъства и досегашният игумен на манастира – Браницкият епископ Григорий, както и духовници от цялата страна и десетки миряни.  

 
Областна администрация Ловеч
Областна администрация Ловеч
информационна кампания
Каква е вашата удовлетвореност от ползването на административните услуги на Областна администрация Ловеч?
висока
средна
ниска
 
По пътя на Ботевата чета 2019